SJOG maakt bij het aanbieden van haar diensten vanaf de website gebruik van cookies. Wij hechten waarde aan de bescherming van uw privacy. Informatie over bezoeken aan sjog.nl wordt alleen gebruikt ter ondersteuning van technische beslissingen. Via onze website worden cookies geplaatst voor het bijhouden van statistieken. Wij gebruiken de statistieken om u in de toekomst beter van dienst te zijn.

user_mobilelogo

Beeldbank

Virtueel bloemen leggen

Het herdenken van de oorlogsslachtoffers op 4 mei zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. Iedereen wordt opgeroepen om vanuit huis te herdenken en niet de straat op te gaan of een monument te bezoeken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het daarom mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument.

LEES MEER

Het boek de Lopikerwaard in oorlogstijd Deel 2, Schetsen over Crisis en Oorlog verschijnt in de loop van het jaar.  U kunt dit boek alvast reserveren. De Lopikerwaard in oorlogstijd Deel 1 is nog steeds te koop bij de Read-shop in Lopik. U kunt beide boeken ook online bestellen.

De dodenherdenking op 4 mei vindt dit jaar vanwege het coronavirus sober en zonder publiek plaats. Iedereen herdenkt thuis de inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Kranslegging en toespraak burgemeester
Op 4 mei leggen burgemeester Laurens de Graaf, wethouder Johan van Everdingen en wethouder Gerrit Spelt een krans bij de oorlogsmonumenten in Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp. Dit alles gebeurt op een wijze die recht doet aan eerbied en respect en met de inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Burgemeester Laurens de Graaf zal de gevallenen herdenken in een online toespraak. Deze toespraak wordt samen met beeldmateriaal van de drie kansleggingen gepubliceerd via onze website www.lopik.nl en onze social-mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram.

Oproep om te vlaggen op 4 en 5 mei
4 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt Nederland om op Dodenherdenking, 4 mei, de vlag de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid vanuit huis worden stilgestaan bij de Dodenherdenking. De nationale driekleur mag vanaf zonsopgang (06.01 uur) worden gehesen. Het is gebruikelijk dat u de vlag neerhaalt voor zonsondergang (21.10 uur).

 

5 mei

Op Bevrijdingsdag, 5 mei, hangt de vlag de gehele dag in de top. Bij zonsopgang wordt de vlag gehesen en bij zonsondergang wordt de vlag neergehaald.

Oproep Taptoe-Signaal op 4 mei om 19.58 uur
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt alle mensen met een blaasinstrument - waaronder zowel houtblaasinstrumenten zoals klarinetten, saxofoons, fagotten en hobo's, als koperblazers zoals trompetten en trombones - uit om het Taptoe-signaal op 4 mei om 19.58 mee te blazen vanuit huis, balkon of tuin. Het basistempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19.58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is te vinden op de website van het Nationaal Comité. Daar kunt u ook bekijken en luisteren hoe een solo-trompettist van de Marinierskapel het signaal speelt. 

Deel je Taptoe-Signaal op Facebook, Instagram en Twitter
De burgemeester geeft gehoor aan deze oproep door om 19.58 uur voor zijn woning het Taptoe-signaal op zijn trompet te blazen. De burgemeester roept alle inwoners die een blaasinstrument bespelen op hetzelfde te doen. Maak er een foto of filmpje van en deel het op Facebook @GemeenteLopik, op Instagram @gemeentelopik of op Twitter @GemLopik met #wijzijnlopik #taptoe #herdenkthuis.

Kaars voor het raam op 4 mei
Het landelijk comité 4 en 5 mei roept iedereen op om tijdens de Landelijke herdenking op 4 mei een kaars voor het raam te branden, een bron van licht dat ons mensen met elkaar verbindt.

Heeft u informatie?

Wie aanvullende informatie heeft
of denkt te hebben kan mailen naar 
info@sjog.nl of contact opnemen
met de dhr. de Groot op telefoonnummer

X

Copyright informatie.

De op deze website afgebeelde gegevens, waaronder teksten, foto’s, illustraties, grafisch materiaal, (handels)namen, logo’s, zijn eigendom van SJOG en worden beschermd door auteursrecht en / of enig ander intellectueel eigendomsrecht. De hiervoor genoemde rechten gaan op geen enkele wijze over op (rechts)personen die toegang krijgen tot deze site. Het is de bezoeker van de site niet toegestaan de inhoud van de site te vermenigvuldigen, verveelvoudigen, door te sturen, distribueren, of te bewerken. Neem hiervoor eerst contact met ons op.