SJOG maakt bij het aanbieden van haar diensten vanaf de website gebruik van cookies. Wij hechten waarde aan de bescherming van uw privacy. Informatie over bezoeken aan sjog.nl wordt alleen gebruikt ter ondersteuning van technische beslissingen. Via onze website worden cookies geplaatst voor het bijhouden van statistieken. Wij gebruiken de statistieken om u in de toekomst beter van dienst te zijn.

user_mobilelogo

Beeldbank

Mobilisatie Jaarsveld 10 mei 1940.

Ze is in april drie geworden, onze Annie. Ik ben nu soldaat en loop in mijn soldatenpak met haar op mijn arm in de stad in Rotterdam. Eigenlijk wat onverwacht dat soldatenpak, want wie dacht er nu dat er ooit werkelijk eens oorlog zou komen in Nederland? In september 1939 werd het opeens heel dreigend. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen aan. Ze hadden ook al de randen van Tsjechoslowaakse republiek bezet en Oostenrijk had zich zogenaamd aangesloten bij Duitsland. Ze werden gevaarlijk de Duitsers. Na de grote oorlog was ik nog maar elf jaar oud. In Nederland zagen we in 1917 vluchtelingen uit België komen, maar zelf waren we de dans ontsprongen.

De nacht dat de Lek in brand vloog

door Joop van Vliet - Bron: Brons - periodiek van de vereniging BL-BK. In de nacht van 21 op 22 juni 1943 luisterden in het bezette Nederland vele mensen, sommige nog in bed maar nog wakker, of anderen nog laat op, naar het dreunend geluid boven hun hoofden. In deze kortste nacht van het jaar wierpen de Britten opnieuw bommen af boven Duitsland. Het was een geruststellend geluid: het betekende namelijk dat de oorlog voor de deur van de vijand werd gebracht; tegelijkertijd echter was het ook vreesaanjagend. Nu en dan vermengde het gestage gedreun zich met verschillende geluiden: het hogere gestemde gegier van andere vliegtuigen en het gebulder van het geschut.

Drie mensen gedood bij aanval van Duitse Junkers bij Vianen.

Op 12 mei 1940 kwam in het bestuur Waddenoyen en Drumpt het bericht dat in de nacht van 12 en 13 mei de evacuatie zou plaatsvinden. Voor veel inwoners van deze plaatsen en vooral van die van Drumpt was dit een ware opluchting.

Heeft u informatie?

Wie aanvullende informatie heeft
of denkt te hebben kan mailen naar 
info@sjog.nl of contact opnemen
met de dhr. de Groot op telefoonnummer

X

Copyright informatie.

De op deze website afgebeelde gegevens, waaronder teksten, foto’s, illustraties, grafisch materiaal, (handels)namen, logo’s, zijn eigendom van SJOG en worden beschermd door auteursrecht en / of enig ander intellectueel eigendomsrecht. De hiervoor genoemde rechten gaan op geen enkele wijze over op (rechts)personen die toegang krijgen tot deze site. Het is de bezoeker van de site niet toegestaan de inhoud van de site te vermenigvuldigen, verveelvoudigen, door te sturen, distribueren, of te bewerken. Neem hiervoor eerst contact met ons op.